Niestety, żyjemy w czasach kiedy środowisko jest zanieczyszczone. Nie omija to również rolnictwa. Nie wszyscy rolnicy dbają o “jakość swoich wyrobów”. Głównie ci, którzy współpracują z dużymi firmami, mają większe gospodarstwa stawiają na dużą produkcję po niskiej cenie. Jest to niewątpliwie szkodliwe dla zdrowia człowieka. Niska jakość pasz dla zwierząt i dodawanie antybiotyków skutkuję niską jakością mięsa. Jeśli chodzi o roślinny – warzywa, owoce i zboża – rolnicy stosują nawozy azotowe czy pestycydy (środki ochronny roślin). Jedzenie dużych ilości tak zanieczyszczonej chemikaliami żywości może doprowadzić do przewlekłych chorób układu pokarmowego, a nawet powstawania nowotworów. Zatem jak jeść by się chronić?

Dobre rolnictwo

Nie możemy tracić nadziei. Są też gospodarstwa, które dbają o to by ich wyroby były możliwie jak najlepszej jakości. Najlepszym źródłem zdrowej żywności jest lokalny rolnik. Często są to osoby, które prowadzą małe gospodarstwa rolne. Zajmują się hodowlą zwierząt, poczęci uprawą ziemi czy warzyw. Bardzo często mają małą ilość zwierząt. Nie skupiają się tylko na jednym typie produktu. Lokalne rolnictwo jest bardzo cenę.  Tacy rolnicy sprzedają jaja, mięso czy warzywa swoim “sąsiadom”, znajomym. Dbają o to by żywności była naturalna, bez chemikali. Od takich osób warto kupować produkty, zwłaszcza dla  małych dzieci, ponieważ ich układ trawienny jest jeszcze niedojrzały, wrażliwy, dla osób chorych przewlekle- mających problemy trawienne, czy starszych, które również mają wrażliwe żołądki. Takich rolników możemy “podejrzeć” w trakcie pracy.

Pamiętajmy – jaja z wolnego wybiegu, prosto od gospodarza są zawszę duże lepszej jakości.

Jakość, a cena

W przypadku żywności dobra jakość równa się wyższej cenie. Na pewno nie warto na tym oszczędzać. Płacimy za zdrowie swoje, swoich rodziców i swoich dzieci. Mając do wyboru zakupy na targu czy w markecie lepiej wybrać targ i mały stragan. Najlepsza propozycją jest kupowanie od znajomych, lokalnych hodowców. W cenę tego co jemy wchodzą koszty produkcji- im niższa cena tym koszt ten był niższy.

Nie jest już dziwnym, że z małych gospodarstw rolnych warzywa nie będą idealnie równe, mogą wyglądać gorzej niż te “przemysłowe”, i będą mniejsze. Pięknie wyglądające, symetryczne warzywa czy owoce mogą być skutkiem właśnie wzmacniania wzrostu. Mają też często lśniącą, lepiącą się skórkę – to świadczy o ochronie przez robakami. W małych produkcjach rolniczych czasem zdarzają się produkty nadpsute.

Pamiętajmy – naturalna, zdrowa żywność = zdrowie.

Woman obraz autorstwa freepik - www.freepik.com
Tags: